Klik Di sini..

Friday, February 18, 2011

Tukar lagu jadi Minus One

"lame tak karok dgn member2..bile nk karok lg yek..."


Salam kasih semua..adakah anda minat berkaraoke? Anda mengalami masalah mendapatkan lagu yang anda gemari di K-Box kegemaran anda. Tidak perlu risau. Post kali ini  akan diajar macam mana nk buang suara vokal dari lagu. Sebenarnya bukan buang lh tapi kurangkan. Walaubagaimanapun masih lagi boleh berkaraoke. Cubalah dulu, tak cuba tak tau..

Mula-mula anda perlua ada software audacity. Jangan risau, anda boleh download dengan mudah dan yang penting ia free. search je kat google.


OK, caranya mudah saja.


open lagu yang anda nak di ubah.


pilih lagu mengikut cita rasa.


sekarang akan terpapar dua spactrum bar dalam satu track.



klik pada arow di track tersebut dan pilih split stereo track.


sekarang track sudah menjadi dua. klik track dibawah, pergi ke effect di bahagian menu bar dan pilih invert.
 

selepas itu klik arow di track dibawah dan pilih mono.


pilih mono juga untuk track di atas.


"hasilnya..tadaaa..Skg aku dh bleh karok..lalalalala.."

begitulah sedikit sebanyak cara-cara untuk mengurang kan bunyi vokal dalam lagu. walaupun bunyi tu tak hilang semua tetapi cukup lah sekadar lepaskan gian.haha..

ok sebarang cadangan dan komen silah komen lah macam biasa..on below..

6 comments:

  1. rjin2 kn lh klo nk karok lgu shahir yg bru nme nk dpt kt k-box..kne bt sndri lor..haha

    ReplyDelete
  2. camne nak save as mp3 pastu beb?

    ReplyDelete
  3. huhu..xmenjadi pun..
    huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete